Nagyon sok tévhit kering a köztudatban a virágok tartósságáról. A leggyakoribb, hogy sokan minden virágot „a virág hamar elhervad” jelzővel illetnek.
Tudom, hogy mindez a sok-sok rossz tapasztalatból és az ismeretek hiányából adódik.

Ezen szeretnék változtatni most és még több ehhez kapcsolódó cikkben is. Kicsit már érintettem a tartós asztali virágdíszek témát ebben a cikkben, de most kicsit még mélyebbre ások, még több titkot fedek fel. Mindezt azért, hogy tudjak Neked segíteni. Tudom, hogy imádod a virágokat, szeretném, ha a legtöbbet tudnád kihozni belőlük.

 

Mi az első és nagyon fontos lépés? Olvass tovább, mindjárt kiderül.

A virágok kiválasztása és beszerzése a tartós asztali virágdíszhez

Van azaz eset, amikor tudod, hogy konkrétan milyen virágot szeretnél, és gyakoribb, hogy nem tudod, hogy mi alapján válassz. Ha az utóbbi, akkor olvasd el az erről szóló cikkem elejét. Hasznos lesz.

A leggyakrabban „ami megtetszik” alapján választunk virágot.  De nézzük is, hogy honnan tudsz vágott virágot beszerezni:

A saját kertedből (vagy a jószívű szomszéd kertjéből laughing).  Ha lakótelepi lakásban laksz akkor ez nem opció

A természetben: mezőn, réten, vízparton és az erdőben: mindenki számára nyitva van ez a kert, de ehhez ki kell mozdulni otthonról

A helyi piacon: idős néniktől. Tavasztól őszig kedvező árban tudsz hozzájutni egy kedves kis csokorhoz, az éppen aktuális szezonhoz kapcsolódóan.

Hipermarketben: előre csomagolt egyencsokrokat árulnak.

Virágüzletben: bőséges kínálat virágfajták és színek terén is hazai termesztőktől és importból egész évben.

És még ide kapcsolódik azaz eset is, amikor ajándékba kapsz egy csokor virágot. A „virág hamar elhervad” típusú mondás erre is vonatkozik.

Bárhonnan is szerzed be a virágot a legelső lépés, hogy milyen állapotú virágot válassz? Már szinte itt eldől, hogy tartós lesz-e a virágod vagy nem.

→ Nézzük először a kerted és a természetet:

Olyan virágot vágjál le, ami még nincs teljesen kinyílva, a szirmok nem sérültek, szép zöldek és épek a levelei.

→ A helyi piacon:

hasonló szempontok szerint válogass. Valószínű, hogy nyílottabb virágot fogsz találni, mert úgy a legmutatósabb és legkönnyebben eladható.

Azért kérdezd meg, hogy mikor lett a virág levágva. Abból már tudsz következtetni arra, hogy meddig fog tartani. Általában a piacra szánt virágokat előző nap vágják el.

→ A hipermarketben:

már sokkal nehezebb dolgod van. A virágok szirma és levele itt is utal a frissességre, de azt tudnod kell, hogy ide általában importból érkezik a virág. És nem lehet tudni, hogy mikor vágták le.

A virágot elég nyersen (nagyon bimbósan) aratják. Utána még csokorba kötik és csomagolják. Majd ezután utazik a hűtőkocsiban, és egyszer csak valamikor bekerül a polcra. Ha innen szerzed be a virágot, akkor próbálj meg azon a napon menni a hiperbe, amikor érkezik.

Ha rendszeresen jársz egy helyre, akkor kb. be lehet saccolni, hogy mikor töltik fel a virágos polcot. Ha frissen érkezett, akkor még tudsz közüle választani kicsit bimbósabbat. Nagy hátránya ennek a beszerzési helynek, hogy nem tudod senkinek feltenni a kérdéseidet a virággal kapcsolatban.

→ Beszerzés virágüzletből és kertészeti árudából:

a bőséges kínálaton túl még egy fontos szempont szól ezek mellett. Ez pedig az, hogy meg tudod rendelni a virágot. Meg tudod kérdezni, hogy mikor van vágott virág beérkezés. Meg tudod kérni a virágos kolleganőt/kollegát, hogy a legközelebbi szállításból tegyen neked el x szál virágot. Így biztosan a legfrissebbet fogod kapni. Kérhetsz kicsit bimbósat is. Erről a beszerzési lehetőségről írtam ennek a cikknek a második felében bővebben. Olvasd el.

Miután kiválasztottad és beszerezted a legtutibb virágot, megtetted az első lépést. Következik a virág kezelése, karbantartása. Ez legalább annyira fontos, mint a beszerzés. Ennek a cikknek a következő részében folytatom ezt a témát.

…..és tudod: minden ötlet annyit ér, amennyit hasznosítasz belőle!

 
Legyen csodás a napod.
Bakonyi Betti, a virágos otthonszépítő tanácsadód

Olvasd el ezeket is!

HASZNOS VOLT SZÁMODRA EZ A CIKK?

Hány csillagra értékeled?