Ebben a cikkben nyári asztaldíszekre mutatok pár variációt.

De előtte olyan információkat osztok meg veled, amiről lehet, hogy még nem tudsz vagy a gyakorlatban még nem alkalmazod.

Sokszor találkozom azzal a kijelentéssel, hogy “minek az élővirág, úgyis hamar ki kell dobni, meg különben is drága”. Megértem, hogy sokan így gondolják, mert biztosan rosszak a tapasztalataik.

Fontos üzenet neked, olvass tovább!

Elmondom hogyan csináld, hogy csupa jó tapasztalataid legyenek és tiéd legyen a legszebb virágos otthon.

  1. A nyár maga a kánaán. Ilyenkor nyílik a legtöbb virág. Ebben az évszakban is érvényes azaz alapvetés, hogy szezonjában lehet a legjobb áron kapni virágot. A helyi piacon 3-400 Ft körül már nagyon szép kis nyári csokrot lehet vásárolni.
  2. A virág kezelése, felszívatása a következő fontos szempont. Ha virágboltban veszel virágot, akkor ezt a kolleganő elvégzi helyetted. Ha a piacon idős nénitől szerzed be (vagy saját kertedből), akkor ezt neked kell megcsinálnod. Minden egyes virágszárról el kell távolítanod a leveleket. Legalább a szár feléig, de még jobb, ha kétharmadáig vagy egészen.  Ez azért fontos, mert a növény így kevesebbet párologtat. A virág szárát, a vízbe tétel előtt közvetlenül, éles késsel (így nem roncsolódik a szár) ferdén (minél nagyobb felületen tudjon vizet felszívni) vág vissza. Bő, friss vízbe teszed és pár órára sötét, hűvösebb helyre rakod. Ez idő alatt a virág felszívódik. Pár óra elteltével az előkészített vázába (már nem kell nagyon bő víz) átteszed a virágot és elhelyezed a szobában. Mindennap cserélsz vizet alatta és minden másnap picit (elég akár 1-2 mm) visszavágod a szárát.

  3. Nagy nyári melegben felgyorsul a virágok párologtatása is. Ezért a lehető leghűvösebb helyet találd meg számára a lakásban.

  4. Fogadd el, hogy vannak virágok, amelyek vázatartóssága 3-4 nap, 6-7 nap vagy akár 2 hét

Ha megteszed a fentieket, akkor jó tapasztalatokra teszel szert. És ez már nagyon jó kiindulási alap ahhoz, hogy a Te otthonod vidám, virágos hangulatú otthon legyen.

És akkor most már következhetnek a nyári asztali virágdíszek a legegyszerűbb módon egy üvegpohárba.

Pár szál virág pohárban még nem egy látványos dolog, ezért tegyél hozzá kiegészítőket.

Pl. egy tálca befedve mohával vagy zuzmóval (e nélkül is szép lesz) és tipikus nyári kiegészítők: csigák, kagylók stb.

Ebben a formában már jóval többet fog mutatni a nyári asztali virágdíszed. Nézd csak a képeket!

Május végétől június végéig mezei margarétával díszítheted a nyári asztalt. Ilyenkor virágzik a fagyal is. Helyes kis apró, fürtben nyíló virágai remek kisérője a margaréta puritán szépségének.

Miután bokros növény, segít megtartani a margaréta virágok szárát. Éles késsel visszavágod a szárakat és mehet a vízzel töltött pohárba.

Amikor a margaréta elvirágzott, utána tehetsz bele egy gyönyörű fej hortenziát. Tiszta víz és virág szára ferdén visszavágva – és már mehet is bele.

A margaréta krizantém is jó választás, ha éppen nincs más. Ez egész évben, tehát nyáron is kapható. Nagyon tartós, ezzel két hétig le van a gond az asztali virágdíszítésről.

Ha nem akarsz élővirággal bajlódni (bár szerintem az a legszebb, megéri azt a kicsi törődést laughing), akkor száraz virágokat is tehetsz bele.

Ha pedig a legtartósabb megoldást szeretnéd, akkor tegyél bele élethű selyemvirágot.

p

Jó tudni

  1. Ha egyik variáció sem tetszik, akkor egy kicsi virágzó cserepest is tehetsz középre.
  2. Az arányokra figyelj. Én 19 cm átmérőjű tálcát használtam. Ha túl nagy a tálcád, akkor könnyen elveszik rajta egy pohárnyi virág.

Készítsd el Te is! Írd meg itt alul, hogy milyen virágot tettél hozzá.

…..és tudod: minden ötlet annyit ér, amennyit hasznosítasz belőle!

 
Legyen csodás a napod.
Bakonyi Betti, a virágos otthonszépítő tanácsadód

Olvasd el ezeket is!

HASZNOS VOLT SZÁMODRA EZ A CIKK?

Hány csillagra értékeled?